Opis forum
13. £awnik:
- kto powo³uje,
- czy musi mieæ ¶rednie wykszta³cenie,
- czy mo¿e obradowaæ ze sk³adem sêdziowskim,
14. Co to jest subdelegacja?
15. ¬ród³a prawa powszechnie obowi±zuj±ce.
16. Notariusz
17. Kto powo³uje prezydenta:
- partie polityczne,
- osoby prawne,
- osoby fizyczne.
18. Bierne i czynne prawo wyborcze.
19. Organy monokratyczne
20. Rzecznik Praw Obywatelskich
21. Trybuna³ Konstytucyjny
22. Lex retro non agit:
- czy jest bezwzglêdnie obowi±zuj±ce,
- wzglêdnie obowi±zuj±ce
23. W czyim imieniu s±d wydaje wyrok?
- w³asnym,
- Rzeczpospolitej Polskiej,
- stron .
24. Umowy miêdzynarodowe
25. Wyk³adnia autentyczna
26. Akty prawa miejscowego
27. Kto mo¿e dokonywaæ wyk³adni prawa
28. Budowa normy prawnej
z teo co jeszcze pamietam to bylo: prawo cywilne(kto je posiada), prezydent(napewno kadencja byla), senat(czy wybiera sedziow...), sad apelacyjny(I czy II instancja), kworum, prawo do dzialalnosci gospodarczej...
A wy pamietacie cos jescze??? Moze pomoga nam jeszcze Ci co tak ladnie zdali??
No to widzac tyle pytan tu jak kolezanka mowila 32 mamy szanse choc 50% ze jesli nauczymy sie odpowiedzi na te pytania to sadze ze mamy zaliczony ten egzamin.
Mam taka nadzieje
Witam wszystkich , gratulacje dla tych którym sie uda³o zda, a dla tych którzy mieli mniej szczê¶cia tego razu ¿yczê powodzenia na kolejnym terminie w za³aczeniu podam pare pytan , które uda³o mi sie zapamietac pomimo tego zdenerwowania:
- Kto dokonuje wyk³adni s±dowej,
- by³o o natoariusz ( poprawna odp by³a , ¿e notariusz nie pozostaje w stosunku pracy - poprostu ma wolny zawód),
- osoba kandyduj±ca na prezydenta musi : odpowiedzi by³y czy musi siê wywodziæ z jakie¶ partii politycznej i co¶ takiego, ale POPRWANA ODPOWIED¬ TO TA , ¿e najpó¼niej w dniu wyborów musi mie ukoñczone 35 lat,
- co to jest Glosa - odpowied¼ Glosa to komentarz do orzeczenia s±dowego,
- co to jest subdelegacja,
- który z organów jest monokratyczny,
- by³o o ³awniku ,
- S±dy wydaj± wyroki w imieniu - poprawna odp to , ¿e w Imieniu Rzeczypospolitej,
to by by³o chyba na tyle co uda³o mi sie zapamiêtaæ jak co¶ to od razu napisze - pozdrawiam wszystkich