Opis forum
13. Ławnik:
- kto powołuje,
- czy musi mieć średnie wykształcenie,
- czy może obradować ze składem sędziowskim,
14. Co to jest subdelegacja?
15. Źródła prawa powszechnie obowiązujące.
16. Notariusz
17. Kto powołuje prezydenta:
- partie polityczne,
- osoby prawne,
- osoby fizyczne.
18. Bierne i czynne prawo wyborcze.
19. Organy monokratyczne
20. Rzecznik Praw Obywatelskich
21. Trybunał Konstytucyjny
22. Lex retro non agit:
- czy jest bezwzględnie obowiązujące,
- względnie obowiązujące
23. W czyim imieniu sąd wydaje wyrok?
- własnym,
- Rzeczpospolitej Polskiej,
- stron .
24. Umowy międzynarodowe
25. Wykładnia autentyczna
26. Akty prawa miejscowego
27. Kto może dokonywać wykładni prawa
28. Budowa normy prawnej
z teo co jeszcze pamietam to bylo: prawo cywilne(kto je posiada), prezydent(napewno kadencja byla), senat(czy wybiera sedziow...), sad apelacyjny(I czy II instancja), kworum, prawo do dzialalnosci gospodarczej...
A wy pamietacie cos jescze??? Moze pomoga nam jeszcze Ci co tak ladnie zdali??
No to widzac tyle pytan tu jak kolezanka mowila 32 mamy szanse choc 50% ze jesli nauczymy sie odpowiedzi na te pytania to sadze ze mamy zaliczony ten egzamin.
Mam taka nadzieje
Witam wszystkich , gratulacje dla tych którym sie udało zda, a dla tych którzy mieli mniej szczęścia tego razu życzę powodzenia na kolejnym terminie w załaczeniu podam pare pytan , które udało mi sie zapamietac pomimo tego zdenerwowania:
- Kto dokonuje wykładni sądowej,
- było o natoariusz ( poprawna odp była , że notariusz nie pozostaje w stosunku pracy - poprostu ma wolny zawód),
- osoba kandydująca na prezydenta musi : odpowiedzi były czy musi się wywodzić z jakieś partii politycznej i coś takiego, ale POPRWANA ODPOWIEDŹ TO TA , że najpóźniej w dniu wyborów musi mie ukończone 35 lat,
- co to jest Glosa - odpowiedź Glosa to komentarz do orzeczenia sądowego,
- co to jest subdelegacja,
- który z organów jest monokratyczny,
- było o ławniku ,
- Sądy wydają wyroki w imieniu - poprawna odp to , że w Imieniu Rzeczypospolitej,
to by było chyba na tyle co udało mi sie zapamiętać jak coś to od razu napisze - pozdrawiam wszystkich