Opis forum
PROSZE O WPISANIE PYTAN TYLU ILE PAMIETACIE !! BEDZIEMY MIEC PROBLEM Z ZALICZENIEM JESLI NIE BEDZMIEMY DZIALAC JAK GRUPA (WSPARCIE)
KATERINA NAPISALA: Ja pamietam pytanie o Glosa (chyba) i o trójpodzia³ w³adzy i o umowy miêdzynarodowe
by³o te¿ pytanie "Kto mo¿e wyk³adaæ prawo?" a)osoba pe³ni±ca prawo, osoba fizyczna b)tylko sêdzia
£awnik: a)nie mo¿e udzielaæ siê podczas rozprawy; b)musi mieæ co najmniej wykszta³cenie ¶rednie
dalej nie pamiêtam odp... ;/
Ostatnio edytowany przez Ermac (2010-02-01 12:26:42)
Haloo by³o pytanie o Sêdziego jakie ma prawo: czy mo¿e przynale¿eæ do partii politycznej, ale nie pamiêtam pozosta³ych 3 odp ;/
nastêpne to kto posiada w³adze ustawodawcza.. przykro mi pamiêtam tylko pytania z odpowiedziami z testu ju¿ gorzej ;/
Ja pamietam pytanie:"Vacatio legis" to: a)okres bezprawia b)czas miedzy promulgacja(czy cus:p) a okrese chyba uchwalenia c) czas miedzy promulgacja a jeszcze czyms... d)okres wakacji (sierpien) kiedy sad orzeka tylko w niecierpiacych zwloki sprawach:D Piszcie piszcie te pytania bo poprawka zbli¿a siê nieub³aganie;)
tak to tez mia³am... Vacatio legis... i w³a¶nie sobie tez przypomnia³am pytanie o Prawo Wstecz(prawo nie dzia³a wstecz)... kto mo¿e tego dokonaæ jedna z odp to; a) ¿e w ogóle nie mo¿na, b) mo¿e uchyliæ prezydent i tyle pamietam... by³o pytanie tez o Konstytucji.
Ogólnie to nie wiedzia³am, ze tyle a¿ pamiêtam.. ale co cz³owiek mia³ robiæ przez 45 min. jak wszystkie pytania by³y czarna magi±.. wiec czyta³am i czyta³am jeszcze raz czyta³am..
Jedno z pytan dotyczy³o normy prawnej,jej budowy:P Chyba to moj jedyny pkt na tym egzaminie:D Pe³na norma prawna sk³ada siê z :a)hipotezy,dyspozycji,sankcji.Reszty niestety nie pamietam.Kolejne pyt dotyczy³o Instytutu Pamieci Narodowej.O prawie wyborczym tez cos kojarze...
Katerina napisał:
tak to tez mia³am... Vacatio legis... i w³a¶nie sobie tez przypomnia³am pytanie o Prawo Wstecz(prawo nie dzia³a wstecz)... kto mo¿e tego dokonaæ jedna z odp to; a) ¿e w ogóle nie mo¿na, b) mo¿e uchyliæ prezydent i tyle pamietam... by³o pytanie tez o Konstytucji.
Ogólnie to nie wiedzia³am, ze tyle a¿ pamiêtam.. ale co cz³owiek mia³ robiæ przez 45 min. jak wszystkie pytania by³y czarna magi±.. wiec czyta³am i czyta³am jeszcze raz czyta³am..
Dobre i przynajmniej na poprawke sie przyda ;p Pozdrawiam
CO to jest Glosa, kto posiada prawo Veta, i w jakim imieniu sad orzeka wyrok, jaki ma charakter LEX retro non agit, wyk³adnia prawa kto sie nia pos³uguje, Kim jest £awnik, Notariusz , trybuna³ Stanu, Rzecznik Praw obywatelskich System Monokratyczny, subdelegacja, Zrod³a prawa, Kto posiada Bierna funkcje wyborcza, Tyle ja pamietam.. moze sie przyda