Opis forum
Użytkownik
no nie wlasnie bo byla informacja podana ze jest wczesniej ale nie wiem o ktorej ze na wirtualny mamy nie patrzec
hejka mam takie pytanie do mam. Mam do sprzedania kaszki z bobowity mleczno przenne o smaku wieloowocowym po 9 miesiacu za 5 zl niestety moj maly odzucil kaszki i niemam co z tym zrobic wiec sprzedam je zainteresowanej osobie za 5 zl szt wiadomosc pod numerem 607341154
dana napisał:
Witam, informuję, że jestem w posiadaniu, do końca maja, listy studentów samorządu terytorialnego, na której trzeba określić termin egzaminu końcowego. Kto jeszcze tego nie dokonał proszę o informację na e-maila dankadziuk@interia.pl. Pozdrawiam
A ja mam pytanko do Pani Danusi Nie jestem jeszcze wpisana na żaden termin egzaminu końcowego, ponieważ nie miałam takiej możliwości do tej pory I chciałam zapytać jakie to terminy i zapisać się. Mój mail kate1230@gazeta.pl Z góry dziękuję za kontakt Pozdrawiam
Szanowni Państwo,
poniżej załączam zagadnienia na zaliczenie i egzamin z przedmiotu:
Finanse jednostek samorządu terytorialnego
oraz na egzamin z przedmiotu:
Prawne aspekty gospodarki finansowej samorządu terytorialnego.
Pytania te są tożsame z uczelnianym wykazem pytań na egzamin dyplomowy licencjacki z dziedzin, które miałem przyjemność z Państwem prowadzić, w tym również prawo podatkowe. Ponieważ dziedziny te są wzajemnie w sposób nierozłączny powiązane, postanowiłem ująć je w jednym wykazie.
Przebieg egzaminu będzie wyglądał następująco:
1) każdy z Państwa będzie musiał się odnaleźć na listach obecności,
2) każdy z Państwa będzie musiał udzielić odpowiedzi na trzy, wylosowane z poniższego zestawu pytania w następującej kolejności:
· zaliczenie z przedmiotu Finansów jednostek samorządu terytorialnego,
· egzamin z ww. przedmiotu,
· egzamin z przedmiotu Prawne aspekty gospodarki finansowej samorządu terytorialnego.
3) odpowiedź jest ustna, oparta wyłącznie o wiedzę „z głowy”, ma bowiem stanowić próbę generalną przed egzaminem licencjackim.
Najbliższe terminy:
•30 czerwca 2012 r., godz. 12.15-19.00, gmach biblioteki uczelnianej,
•7 lipca 2012 r., godz. 9.30-14.00, budynek główny
Proszę we własnym zakresie ustalić kolejność, aby nie było spiętrzenia zdających.
Następne terminy zostaną ustalone w miarę potrzeb w okresie wakacji oraz we wrześniu.
1.Zagadnienia ogólne finansów i prawa finansowego
2.Źródła prawa podatkowego
3.Zagadnienia ogólne podatków: pojęcie, funkcje rodzaje, elementy konstrukcyjne
4.Ordynacja podatkowa: zagadnienia materialno prawne oraz proceduralno prawne
5.Zagadnienia ogólne kontroli, kontrola podatkowa, kontrola skarbowa
6.Podatki: podatek dochodowy od osób fizycznych podatek dochodowy od osób prawnych, podatek od towarów i usług, podatek akcyzowy, podatek rolny, podatek leśny, podatek od czynności cywilnoprawnych, podatek tonażowy, podatek od gier
7.Opłaty, pojęcie rodzaje opłat, zagadnienia proceduralne
8.Egzekucja zobowiązań podatkowych
9.Zagadnienia ogólne finansów publicznych, finansów lokalnych, finansów prywatnych 10.Źródła prawa finansowego jednostek samorządów terytorialnych
11.Europejska Karta Samorządów Terytorialnych
12.Kształtowanie się finansów lokalnych w Polsce
13.Zasady finansów lokalnych
14.Budżet jednostek samorządów terytorialnych, więź z budżetem Państwa
15.Przychody budżetowe, podatki lokalne, subwencje, dotacje, środki unii europejskiej, opłaty
16.Wydatki budżetowe jednostek samorządów terytorialnych
17.Procedury budżetowe: uchwalanie wydatkowanie kontrola
18.Nadzór i kontrola nad zagadnieniami finansowymi jednostek samorządów terytorialnych
19.Regionalne Izby Obrachunkowe
20.Zagadnienia dyscypliny finansów publicznych
Jeżeli jakiś materiał nie został przerobiony na zajęciach, należy go opracować w ramach samokształcenia.
Życzę powodzenia,
pozdrawiam i… do nauki!!!
Witam wszystkich, informuję, że w dniu dzisiejszym rozmawiałam z prof. Ziębą i dowiedziałam się, że wpisy będą na zajęciach, które będziemy odrabiać w dniu 01.07.2012 r. o godz. 11:00. Dokładne informacji w tej sprawie ukażą się na wirtualnym dziekanacie.
Ja ze swojej strony chcę powiedzieć, że kto nie będzie mógł przyjechać na dodatkowe zajęcia wezmę 30.06.2012 r. indeks do wpisu u prof. Zięby.
Pozdrawiam
Danka Dziuk