Opis forum
Nastąpiła zmiana na Kierunku Adminstracja 5 semestr. Będzie dwóch prowadzących proseminaria na Adminstracji, 5 semestr.
Prof. Szewc dla "Samorządu terytorialnego"
Dr Jochemczyk dla "Administracji sądowej"
Harmonogram proseminariów ukaże się wkrótce.
a skąd wiecie o tych zmianach?? ja też miałam mieć z thorzem i z planów zajęć w ogóle proseminaria zniknęły. już wychodziłam na szczęście koleżanka dała mi znać ze są odwołane ;/. co za zamieszanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Użytkownik
czy ktos jest z grupy S1/Z/2009/ SAMN ? jak jest z tymi proseminariami?
Witam wszystkich mgr Tomasz Gzela przesłał mi na maila wiadomość odnośnie egzaminu z prawa podatkowego oto ona:
Zagadnienia na egzamin z prawa podatkowego.
1. Zagadnienia ogólne finansów i prawa finansowego.
2. Źródła prawa podatkowego.
3. Zagadnienia ogólne podatków: pojęcie, funkcje, rodzaje, elementy konstrukcyjne.
4. Ordynacja podatkowa: zagadnienia materialnoprawne i proceduralnoprawne.
5. Zagadnienia ogólne kontroli, kontrola podatkowa, kontrola skarbowa, kontrola RIO.
6. Podatki: podatek dochodowy od osób fizycznych, podatek dochodowy od osób prawnych, podatek od towarów i usług, podatek akcyzowy, podatek rolny, podatek leśny, podatek od czynności cywilnoprawnych, podatek od nieruchomości, podatek od środków transportowych, podatek tonażowy, podatek od gier, podatek od spadków i darowizn.
7. Opłaty: pojęcie, rodzaje opłat, zagadnienia proceduralne.
8. Zagadnienia omawiane na ćwiczeniach oraz wykładzie.
9. Egzekucja zobowiązań podatkowych.
10. Porównaj opodatkowanie wybranej działalności gospodarczej na zasadach ogólnych w formie karty podatkowej i ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
11. Wskaż sposób wyliczenia podatku wybranej działalności gospodarczej na zasadach ogólnych w formie karty podatkowej i ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
12. Wymień i omów podatki, jakie płaci przedsiębiorstwo, w którym jesteś zatrudniony, jakie prowadzi księgi i ewidencje.
13. Omów opodatkowanie nabycia w drodze spadku i darowizny.
14. Wskaż sposób wyliczenia podatku od nabycia w drodze spadku i darowizny.
15. Omów opodatkowanie nabycia w drodze czynności cywilnoprawnych.
16. Wskaż sposób wyliczenia podatku nabycia w drodze czynności cywilnoprawnych.
17. Opodatkowanie nabycia w drodze elektronicznej (przez internet).
18. Problematyka ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy rejestrującej.
19. Opodatkowanie osób duchownych.
20. Omów istotę i mechanizm podatku akcyzowego.
21. Omów istotę i mechanizm podatku od towarów i usług.
22. Czy „brudne pieniądze” podlegają opodatkowaniu i jakim podatkiem?
23. Obowiązek podatkowy i zobowiązanie podatkowe.
24. Omów możliwą procedurę od obowiązku podatkowego do Naczelnego Sądu Administracyjnego.
25. Wylosowałeś prawo omówienia zagadnienia przez siebie wybranego.
Jeżeli były jakieś pytania, które podałem na wykładzie i nie ująłem ich w ww. wykazie, względnie, podałem pytania w treści zmodyfikowanej w stosunku do poprzedniej wersji, proszę dopisać takowe bądź poprawione i przesłać na mój adres e-mail.
Każdy losuje dwa pytania i odpowiada „z głowy”, ewentualnie posiłkuje się aktami prawnymi (w razie potrzeby).
Pozdrawiam…
i do nauki,
Tomasz Gzela
Pozdrawiam